Wordpress of toch de Wysywig, content in Magento


(Sander Mangel) #1

Met Ronald Meeuwissen van Maxserve, Dwayne Hanekamp van Weprovide en Matthijs Burki van Cream praten we over hoe content te beheren is in Magento.
Is het Wordpress, Typo3 of het nieuwe Bluefoot CMS?


(Guido Jansen) #2

Intro: Het hoofddoel van Magento is natuurlijk om je producten te verkopen, maar om potentiële klanten naar je shop te trekken en te laten terugkeren is het belangrijk om goeie content te hebben. Afhankelijk van je product en je positionering kunnen we overall wel spreken van een trend waarbij het ook bij online verkopen voor consumenten steeds belangrijker wordt om als verkoper een goed verhaal een goeie beleving te bieden.
Je krijgt dus steeds meer content en die wordt ook steeds diverser en dan wordt al snel de vraag hoe je dat goed gaat beheren.

Twee weken geleden werd dit onderwerp uitvoerig besproken tijdens de Magento User Group in Waalwijk en dat gaan we nu in de podcast nog even dunnetjes over doen.

We gaan het hebben over 3 content management systemen in combinatie met Magento: Wordpress, Typo3 en Bluefoot en daarvoor zitten Sander en ik vandaag om tafel met 3 partijen die elk ervaring hebben met deze systemen.

Ervaringen:

  • Mark Heesters/ WeProvide: Bluefoot (Magento 2)/ Magento Advanced CMS
  • Ronald Meeuwissen / MaxServ: MATE (Magento And TYPO3 Environment)
  • Matthijs Burki / Cream: Wordpress

En dan meteen de eerste vraag, Sander, leg jij eens uit wat de beperking van Magento is op het vlak van content en waarom we ĂĽberhaupt een extra CMS nodig zouden hebben?

Topics:

  • Waarom heeft Magento een CMS nodig?
  • Waarom heeft Magento een CMS integratie nodig (ipv gewoon een cms of shop op een subdomein)?
  • Richten jullie je op 1 CMS + Magento combi of laat je de klant kiezen?
  • Hoe zijn jullie bij je favoriete CMS uitgekomen? Wat heeft de keuze bepaald?
  • Als je als webwinkelier nu voor de keuze staat, welke afwegingen moet je dan maken?

(Matthijs Burki) #3

Waarom heeft Magento een CMS nodig?
Wanneer een webshop naast de main focus, E-commerce, ook aan content ontwikkeling wilt doen, zoals blogs, landingspagina’s, verhalen, uitleg etc. of bijjvoorbeeld gebruik wilt maken van meerdere (gast)copywrites is een ander CMS dan die van Magento erg handig. Het overzicht van de CMS pagina’s is voor veel klanten een crime. Waar Magento 1 het meer nodig heeft dan Magento 2, is het overzicht van de pagina’s, het overzicht van blogpost binnen een Wordpress gemakkelijker te vinden dan in Magento.

Waarom heeft Magento een CMS integratie nodig (ipv gewoon een cms of shop op een subdomein)?
Het koppelen van producten aan blog en visa versa, is een groot gemak. Het verreiken van de content op de domeinnaam is hierbij van toepassing en verhoogd met unieke content niet alleen de gebruikers, maar ook de SEO waarde.

Richten jullie je op 1 CMS + Magento combi of laat je de klant kiezen?
Vooralsnog 1 combi, aangezien de e-commerce voor nu de meeste focus heeft en we ons verder niet focussen op informatieve websites, maar focus houden op de webshop. Hierbij hebben wij als de klant evenveel invloed op de juiste oplossing.

Hoe zijn jullie bij je favoriete CMS uitgekomen? Wat heeft de keuze bepaald?
Qua systeem is WordPress een licht en gemakkelijk te installeren platform. Kleine database en met een module gemakkelijk te integreren in Magento. Gebruikersgemak, Snelheid, en de koppeling is voor de klant het prettigst. Vele kennen het systeem namelijk al.

Als je als webwinkelier nu voor de keuze staat, welke afwegingen moet je dan maken?
De grootste afweging is of je de webshop richt op verkoop of informatie. Laten we er hier vanuit gaan dat je meer content wilt beheren dan die paar pagina’s over retour en betalingsinformatie, naast de e-commerce. Je wilt bloggen, recepten delen of achtergrond informatie geven over jouw bedrijf en visie. Wellicht wel met 1 of meer contentbeheerders of freelance schrijvers. Dan is een gemakkelijk en gebruiksvriendelijk CMS buiten Magento om een prima stap, waarbij de Magento back-end ongemoeid blijft voor buitenstaanders. De insteek naar e-commerce is belangrijk hierbij, aangezien alles terug moet leiden naar de webshop. Daarvoor is het belangrijk dat de koppeling van het CMS naar Magento goed zit.


(Mark Heesters) #4

Waarom heeft Magento een CMS nodig?
Een CMS heeft Magento van zichzelf ook al, je kan namelijk content beheren. Alleen is de grote vraag is dit voldoende en ben ik voldoende flexibel? Als je namelijk het standaard CMS van Magento gebruikt is dit beperkt of je moet een bepaalde kennis van HTML hebben om het gewenste resultaat te bereiken. Met Bluefoot als Advances CMS kan je gebruik maken van het standaard CMS van Magento maar op de plaatsen waar de WYSIWYG functionaliteit gebruikt wordt, kan deze Bluefoot functionaliteit geactiveerd worden. Dit geld dus voor alle pagina’s zoals: Product detail pagina, Categorie pagina, CMS Blokken, CMS content pagina’s. Maar ook Blogs, nieuws, etc… Met Bluefoot CMS heb je de mogelijkheid om door middel van Drag & Drop functionaliteit CMS pagina’s te beheren. Hierdoor ben je niet beperkt door eventuele HTML kennis en je ziet wat je doet. Verder kunnen er Templates gemaakt worden waardoor je eenvoudig pagina’s kan inrichten volgens een bepaalde indeling. Dit vinden wij als We Provide van grote toegevoegde waarde.

Waarom heeft Magento een CMS integratie nodig (ipv gewoon een cms of shop op een subdomein)?
Bij de hedendaagse E-commerce is het buiten sales, ook belangrijk om je te onderscheiden op bijvoorbeeld User Experience. Het inspireren van klanten door het aanbieden van rijke content is hierbij een belangrijke factor. Daarnaast is het goed voor je ranking (SEO) om rijke content aan te bieden op hetzelfde domein als de webshop. Daarbij kun je je conversie verhogen door een naadloze integratie te bieden tussen je content en producten assortiment.

Richten jullie je op 1 CMS + Magento combi of laat je de klant kiezen?
Wij kijken naar de vraag van de klant, wat past hier het beste bij en wat zijn de bepaalde wensen en eisen. Ieder bedrijf is namelijk anders, ook qua organisatie. Wij vanuit We Provide hebben dus niet 1 oplossing die we altijd gebruiken maar stellen de vraag achter de vraag en zoeken hierbij de meest passende oplossing.

Hoe zijn jullie bij je favoriete CMS uitgekomen? Wat heeft de keuze bepaald?
Wij zijn gaan kijken naar goede oplossingen m.b.t. CMS vraagstukken die vanuit de markt naar voren kwamen. Belangrijk onderdeel is het beheren van content en de beperkingen het standaard Magento CMS biedt. Flexibel kunnen zijn was erg belangrijk. Binnen de projecten waar wij gebruik maken van het Bluefoot CMS is de vraag neergelegd om in een relatief kort termijn een oplossing te bieden waarmee gebruikers makkelijk content kunnen beheren. Hiervoor was Bluefoot de perfecte oplssing.

Als je als webwinkelier nu voor de keuze staat, welke afwegingen moet je dan maken?
Wij vinden het prettig als we vanaf de eerste vraag mee kunnen denken zodat we binnen onze expertise de optimale oplossing kunnen aanbieden. Dit is van belang om de juiste keuzes te maken die aansluiten bij de wensen. Je hebt met meerdere factoren te maken. Denk hierbij aan aantal content medewerkers, hiërarchie binnen de organisatie, de hoeveelheid content, aantal talen, gebruikers gemak, etc…

Voor verdere vragen kunnen jullie uiteraard altijd contact opnemen via mark@weprovide.com. Help jullie graag verder.


(Guido Jansen) gearchiveerd op #5

(Guido Jansen) #6

Opname: